Entra en vigor a França la llei que prohibeix als supermercats llençar aliments

Els infractors es sancionaran amb una multa de 75.000 euros o una pena de dos anys de presó

IRINA CARNICERO MORENO

ANNA S. RIBAS 

Dimecres es va implantar a França la llei que prohibeix als supermercats de més de 400 metres quadrats llençar els productes que no es venguin i obliga a donar-los a bancs d’aliments i altres entitats solidàries. Amb aquesta llei, els francesos es converteixen en els pioners de les iniciatives solidàries i d’ajuda humanitària.

A partir d’ara, els supermercats tampoc podran emmagatzemar aliments que tinguin la data de caducitat propera, sinó que hauran de signar convenis amb organitzacions benèfiques. La normativa també prohibeix fer malbé els aliments deliberadament amb sancions de fins a 75.000 euros o dos anys de presó.

D’altra banda, les organitzacions solidàries han de complir unes mesures òptimes d’higiene, de transport dels aliments i repartir-los “amb dignitat”, és a dir, donant-los en centres on es promogui la interacció amb els necessitats.

La proposta va sorgir a Courbevoie, un municipi del nord de França, per part del regidor Arash Derambarsh, de 35 anys. Ell va titllar “d’absurd” el malbaratament de menjar per part de les grans superfícies i va fer que la campanya arribés al Senat, que ha acabat aprovant la llei per unanimitat, fent-la efectiva aquest dimecres.

Sovint els supermercats manipulen els aliments justificant-ho amb què volen evitar intoxicacions alimentàries provocades per menjar productes de la brossa. L’ex diputat socialista francès Guillaume Garot va denunciar que “veure com s’aboca lleixiu als contenidors dels supermercats amb aliments que encara es podrien consumir és immoral”.

UN PROBLEMA D’ABAST MUNDIAL

A nivell mundial s’estima que entre el 30% i el 50% d’aliments a l’any -el que equival entre 1.200 i 2.000 milions de tones- acaben al contenidor, segons un informe de l’Institut d’Enginyers Mecànics del Regne Unit (2013). Només a la UE ja es llencen 89 milions de tones d’aliments. D’altra banda, el nombre de persones que no tenen diners per menjar supera els 795 milions, segons dades de la ONU.

Pel que fa a França, un informe de la Cambra dels Lords del Parlament britànic (2014) va concloure que es llencen 7 milions de tones d’aliments a l’any. El president de la xarxa de bancs d’aliments francesa Jacques Bailet assegura que “si augmentés un 15% les donacions dels supermercats, es podrien donar 10 milions més d’àpats a l’any”. Els activistes de la campanya francesa volen exportar la iniciativa a més països de la UE.

Vols saber què en pensa la gent de Barcelona?

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s