Victor Ochen aterra a Barcelona per explicar els seus ‘somnis de pau’

L’activista ugandès, nominat al Premi Nobel de la Pau 2015, va créixer en un ambient bèl·lic. Actualment lluita per aconseguir la pacificació i reconciliació d’Àfrica

 

QUERALT SIMÓ  // Ahir al vespre, l’ugandès Victor Ochen va realitzar una conferència en anglès al teatre de l’escola Regina Carmeli (Horta) per compartir el seu testimoni. L’acte va ser presentat per Manolo González, president de l’ONG Grup de Cooperació Aguiluchos, i va ser traduït al castellà per Jaume Calvera, missioner combonià i director de la revista Mundo Negro, especialitzada en temes d’Àfrica.

IMG_7596.JPG
Manolo González, president de l’ONG Grup de Cooperació Aguiluchos, presentant la conferència. Al centre, assegut, Victor Ochen i, a la dreta, el missioner combonià Jaume Calvera // Font: Queralt Simó

Victor Ochen va néixer l’any 1981 a Lira (Uganda). La seva infantesa va estar marcada per la constant violència de l’Exèrcit de Resistència del Senyor (militars extremistes d’Uganda), dels lladres del bestiar i de l’Exèrcit ugandès. Provinent d’una família pobra d’agricultors, Ochen va créixer en un camp de refugiats i hi va viure durant 20 anys. Per tal de pagar-se els estudis, va dedicar-se a tallar arbres i a fer carbó vegetal, i després es va ocupar de netejar les instal·lacions d’una ràdio molt rudimentària.

Durant la conferència, l’activista ugandès va comentar que quan tenia cinc anys es va adonar que vivia en una situació de guerra. “Vaig sentir de sobte un tret i vaig veure al meu pare plorar. Els va dir als rebels que el matessin a ell i que a nosaltres no ens toquessin”, va explicar Ochen. Posteriorment, amb 13 anys, va crear el Club de la Pau (Peace Club) al camp de refugiats on vivia.

L’any 2005 Ochen va fundar AYINET (African Youth Iniciative Network), una ONG centrada en promoure “la pau i la reconciliació, i en mobilitzar a la gent per tal de construir una cultura de respecte i dignitat”. Actualment, a través d’aquesta ONG, ajuda a centenars de nens i nenes que han patit la guerra civil ugandesa, oferint-los assistència psicològica i mèdica.

IMG_7612.JPG
L’activista ugandès Victor Ochen, ahir, durant la conferència //   Font: Queralt Simó

La revista Forbes va situar-lo entre les 10 persones més influents del continent africà durant el 2015. I el mateix any, va ser nominat al Premi Nobel de la Pau 2015 (tot i que no s’endugué el guardó) i va guanyar el Premi Mundo Negro a la Fraternitat 2015, atorgat per la revista Mundo Negro. Davant les desigualtats d’Àfrica, l’activista ugandès de 34 anys va manifestar que manté una “esperança de futur” i que si s’alimenta a la societat amb “llavors de pau”, es produirà un canvi positiu al continent africà.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s