El mapa ‘Pam a Pam’ ja compta amb 282 comerços i entitats d’economia solidària

La iniciativa, creada per la XES i SETEM Catalunya, creix malgrat el capitalisme

QUERALT SIMÓ // La iniciativa del mapa Pam a Pam va néixer al 2003 de la mà de la Xarxa d’Economia Solidària (XES) i l’ONG SETEM Catalunya. Es tracta d’un mapa online col·laboratiu que mostra aquells comerços i associacions de Catalunya que fan un consum responsable. Inicialment, el mapa era de Barcelona, però gràcies a un finançament que van rebre al 2014, va fer-se a nivell de Catalunya.

El mapa Pam a Pam mostra les alternatives de consum en diferents territoris i en diferents sectors, com l’alimentació, la roba, la cultura o el finançament. La corresponsable de Pam a Pam, Laura Muixí, explica que l’objectiu d’aquest projecte és “ensenyar que l’economia social i solidària ja és una realitat” i que, a diferència del capitalisme, aquesta economia està centrada en les persones i no pas en el capital.

Des de la seva creació, Pam a Pam ha anat creixent considerablement. Al desembre del 2014, el mapa comptava amb 100 punts localitzats de consum responsable, i un any més tard (a l’abril del 2015) la xifra es va duplicar i el mapa va passar a tenir 200 punts. Aquest any, en té 282. Barcelona és la ciutat que té més iniciatives d’economia social i solidària, però d’altres com Girona, Tarragona o Manresa també compten amb força llocs de consum responsable.

L’ampliació del mapa, però, no hagués estat possible sense la col·laboració de la gent i dels voluntaris, els quals són anomenats Xinxetes Taronges. Aquests s’encarreguen de buscar iniciatives d’economia social i solidària a Catalunya, i ho fan tenint en compte els 15 criteris establerts per la XES i SETEM Catalunya. Alguns d’aquests criteris són la comercialització justa, la reducció de residus, la integració social o la equitat de gènere.

La web del mapa Pam a Pam rep aproximadament 4000 visites mensuals, i a Twitter compten amb més de 2.500 seguidors. Muixí considera que “les 282 iniciatives localitzades al mapa demostren que l’economia social i solidària està ‘viva’”, i que tot i que “Pam a Pam pretén crear un model alternatiu al capitalisme, seguim immersos en una societat capitalista”.

 

 

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s