Tres anys reivindicant la llibertat al Tibet

Cada dimecres una trentena de persones es manifesten a Plaça Universitat per donar suport al Tibet

IRINA CARNICERO MORENO

ANNA S. RIBAS

La Fundació Casa del Tibet ha celebrat el tercer any de Lhakar (dimecres blanc) aquest dimecres. Unes 30 persones s’han reunit a Plaça Universitat per reivindicar la llibertat del Tibet davant l’ocupació de la República Popular Xinesa. La fundació porta des del 13 de febrer de 2013 reunint-se a Barcelona.

Cada dimecres un grup de persones, que poden o no ser tibetanes, es reuneix de 19 a 20 hores a Plaça Universitat amb banderes del Tibet i cartells on reclamen solidaritat amb el país. Els participants formen un cercle, fan un minut de silenci, interpreten una cançó dedicada a la llibertat i l’himne del Tibet a capela. Per acabar, criden ‘Tibet lliure’ en diferents idiomes.

IMG_8661.JPG
Tots els assistents porten la bandera tibetana //  Font: Irina Carnicero i Anna Sánchez

 

El dimecres és el dia de Dalai Lama, segons l’astrologia. Per això, cada dimecres els tibetans porten roba tradicional, parlen tibetà, mengen productes típics i, en cas d’escoltar música, aquesta també és nativa. L’objectiu és donar a conèixer la situació del Tibet reivindicant la cultura, la llengua i la identitat tibetanes. D’altra banda, també es neguen a donar suport a les institucions i empreses xineses.

IMG_8683.JPG
Trenta persones s’han reunit per reclamar l’alliberació tibetana per part de Xina // Font: Irina Carnicero i Anna Sánchez

La història d’un poble reprimit al segle XXI

El Tibet ha patit nombroses invasions durant tota la seva història: mongols, xinesos, britànics entre d’altres. Però, el 10 de març de 1959 va caure definitivament en mans de la República Popular Xinesa. El que va començar amb una suposada reintegració del Tibet a la “Terra Mare” segons Mao Tse Tung, ha culminat en una intensa coerció del poble tibetà pel seu endarreriment “cultural, forma de vida i de pensament”.

S’han destruit molts monestirs i temples sagrats tibetans per convertir-los en centres lúdics i de negoci pels xinesos, mentre que la població és assetjada, perseguida, explotada laboralment i sexual i assassinada en mans dels militars de Pekín. A hores d’ara queden només un miler de monjos budistes.

Fa gairebé 5 anys, a la regió del Tibet un grup petit d’habitants va començar a manifestar-se en silenci en contra del règim xinès. Es fan cerimònies cada dimecres als temples que encara s’aguanten en peu amb encens acompanyat d’oracions. La inicativa es s’ha anat expandint arreu del planeta. Fa 3 anys va arribar a Barcelona.

Anuncis

3 thoughts on “Tres anys reivindicant la llibertat al Tibet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s