En 9 anys l’escola Cal Maiol serà “normalitzada”

La incorporació progressiva d’alumnat serà menys traumàtica pels nens i l’escola, per arribar a ser “una família, vinguin d’on vinguin”

IRINA CARNICERO MORENO // L’escola Cal Maiol, antigament Escola Perú, veu possible que en 9 cursos nens d’aquí i nouvinguts convisquin en comunitat. Cal Maiol és un centre conegut pel seu alt índex d’alumnat immigrant perquè no cobreix el total de places disponibles. Això permet l’escolarització, sobretot d’alumnes estrangers, quan el curs ja ha començat. Aquest any s’han inscrit més alumnes a P3 i s’espera que els propers anys vagin pujant cap als altres cursos per anar adaptant els nens i que no se’ls faci un canvi desmesurat. Ara per ara, les famílies estan contentes i no han mostrat indicis de voler marxar.

mans
A Cal Maiol treballen per atendre la diversitat de l’alumnat per adaptar-lo a aquesta societat i no accentuar-ne les diferències. // Font: Web de l’escola Cal Maiol

L’escola es troba en un barri de renda baixa en el qual freqüenten famílies nouvingudes, la qual cosa explica la gran quantitat de nens d’aquestes famílies. La directora del centre des de 1996 Nanda Botinas assegura que han arribat a tenir “un 93% d’estudiants estrangers”. El curs escolar d’enguany 2015-16 va començar amb un P3 que ha enriquit la diversitat cultural. Ara s’ha aconseguit reduir a un 77% els infants estrangers.

cal maiol 6
L’escola Cal Maiol es troba al barri de Sants- Montjuïc i gran part dels seus alumnes són immigrants. // Font: Web de l’escola Cal Maiol

Ara fa un any, un grup de pares i mares del barri va decidir donar la volta a la truita i inscriure-hi els seus fills: el primer pas va ser P3. L’AMPA de l’escola té un bloc nou aquest any, actualitzat pels propis pares i mares, on va tot el procés i la il·lusió amb què el porten endavant. L’empenta va ser tal que van fer que Cal Maiol es convertís en la primera opció pel curs 2015-16. Ara que és temporada de preinscripcions escolars, l’AMPA intenta difonde el projecte per tal que tingui continuïtat a Cal Maiol i poder exporta-lo a altres centres. Pol Padrisa, un dels pares de la iniciativa diu:”la nostra iniciativa busca trencar amb els prejudicis que les famílies tenen a l’hora de triar una escola”.

L’escola és coneguda al barri de Sants-Montjüic i no tenia mala consideració de l’estratègia educativa, però Botinas creu que potser tipus d’alumnat que tenien, “gairebé tots de fora, feia tirar enrere les famílies”. S’ha de tenir en compte que els prejudicis racials i la predisposició a l’allunyament davant aquestes situacions eren molt comuns abans. Ara la mentalitat està canviant i es concep millor la convivència entre diferents nacionalitats, que és el que promou l’escola Cal Maiol,“aprenent els uns dels altres”.

cal maiol 5
Els nens i nenes de P3 han fet cagar el Tió tots junts aquest passat Nadal. // Font: Web de l’escola Cal Maiol

Des de la direcció veuen que l’única diferència és que els nens s’hauran d’acostumar a la interculturalitat, perquè pensar que tots els nens són iguals “és un error”. Nanda Botinas explica: “des de l’escola pal·liem les diferències i oferim suport als nens i nenes que no tenen la mateixa igualtat d’oportunitats”. “Als nostres nens els eduquem perquè sàpiguen que tots vénen de llocs diferents, però que formen una comunitat. No tenen ni tindran els prejudicis racials d’abans”, finalitza Botinas.

Anuncis

3 thoughts on “En 9 anys l’escola Cal Maiol serà “normalitzada”

  1. Muy buen artículo que refleja nuestra vivencia en Hay Maiol.
    Que mejor manera de aprender las diferentes culturas y razas existentes en nuestro medio como lo hacemos actualmente y es interactuando con las familias de Hay Maiol sabiendo que al final seremos parte de la comunidad española con la mentalidad de salir siempre adelante y pensando en el bienestar del país que nos acoge.
    Vamos Hay Maiol “todos para uno y uno para todos”

    M'agrada

  2. Tinc la sort d’haver treballat 26 anys en aquesta escola, la diversitat i els companys han fet que mai anés a una altra ….A hores d’ara i ja quasi jubilat em sento feliç i orgullós d’haver participat en el nou projecte que segur esdevindrà en referent per la integració d’alumnat estranger.. Cal fer opcions valentes com han fet els pares de P-3 enguany i es necessari que l’administració col.labori mantenint ela llocs de treball i no reduint plantilles.

    M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s