Gats La Roca cuida més de 200 gats

L’associació col·labora amb interns del Centre Penitenciari Quatre Camins com a voluntaris

IRINA CARNICERO MORENO // Gats La Roca és una organització formada per voluntaris que té cura dels gats abandonats i de les colònies de gats de carrer dels pobles de la Roca del Vallès, Santa Agnès i la Torreta. En total cobreixen les necessitats de 25 colònies, a les quals hi ha a prop d’uns 210 gats. L’associació va néixer arran del projecte Gats Quatre Camins (GQC) iniciat el 2012 en el qual participen interns del Centre Penitenciari (CP) en qüestió.

refugi de llagostera
Els interns de Quatre Camins visiten el Refugi d’Animalets de Llagostera el mes de desembre. // Font: Gats la Roca Quatre Camins

GQC va començar amb una colònia de gats dins el CP de Quatre Camins de la qual se’n feien càrrec els mateixos interns. El projecte s’ha assentat com a tractament per la reinserció dels interns i s’ha expandit fora dels límits de la presó: ara els interns són també voluntaris de Gats La Roca. Les persones que poden accedir al projecte han de ser interns de més de 21 anys del centre que es troben en un mòdul residencial semi obert. És a dir, presos que estiguin preparant la seva posada en llibertat amb sortides a l’exterior

Es fan sortides setmanals amb la Sara Díaz, educadora social del centre penitenciari, per dur a terme el control de les colònies dels tres municipis. Fan les mateixes feines que qualsevol voluntari de l’associació per treballar les seves habilitats socials, actituds i aptituds de cara a la seva reinserció. La col·laboració de persones privades de llibertat amb els veïns dels pobles fa que es concebi un nou model de control de colònies que treballa conjuntament per “la protecció animal i la integració social”, anuncia en un comunicat Gats La Roca. Ja han estat 17 els interns que han format part d’aquest projecte.

“La gent no et veu com un pres i et deixa ajudar”

 

Logo-gats-la-roca_web
Logotip de l’associació Gats La Roca. // Font: Gats La Roca

Els interns reben contents la iniciativa, encara que no neguen que també els agrada perquè els permet sortir del centre. Francisco sobretot destaca que se’ls dóna l’oportunitat de poder col·laborar a la societat, d’oferir un servei, i que això els fa “sentir-se útils”. “Ens donen un vot de confiança i per nosaltres és una gran responsabilitat”, diu l’Alberto. “La gent no et veu com un pres i et deixa ajudar”, explica l’Óscar. Pilar és una de les encarregades de les colònies a Santa Agnès i rep cada setmana els nois de la presó: “em sembla molt bé la feina que fan, trobo que és molt maca”.

Gats La Roca va ser creada l’estiu de 2014 amb l’impuls de l’Ajuntament de la Roca del Vallès i d’altres entitats per “l’augment de la sensibilitat social vers l’animal”. Gats la Roca no té refugi físic, de manera que necessita molts voluntaris, tant per fer el control de colònies com per acollir els gats dòcils i treure’ls del carrer. D’altra banda, per temes econòmics es dóna prioritat a l’esterilització de les gates per no fer més gran la colònia. Però, aquest tipus d’intervenció i d’altres necessitats mèdiques dels gats que vénen del carrer són costoses. Per això, reben subvencions petites (2.000€ el 2015) i, a més,  es veuen obligats a buscar noves formes de finançament com promocions, paradetes o la “Tienda Solidaria”.

paradeta solidaria
Gats La Roca i Gats La Roca Quatre Camins fan paradeta solidària per la Festa Major de la Roca del Vallès. // Font: Gats La Roca Quatre Camins

 

Anuncis

3 thoughts on “Gats La Roca cuida més de 200 gats

  1. Muchas gracias desde Gats Quatre Camins por hacer difusión del trabajo que realizamos y sobretodo os mando abrazos de los internos que participan en el proyecto y con los que estuvisteis pasando la tarde por escribir sobre ellos y dar a conocer el trabajo que realizan con las colonias de gatos.

    M'agrada

    1. Un placer haberos encontrado y de poder conocer el proyecto y lo que hacéis tan de cerca. Siempre se aprenden de estas cosas. Ojalá mejore la situación y la mentalidad de la gente ante estas situaciones ¡Muchas gracias por todo!

      M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s